Wednesday, December 1, 2010

Photoshop Tutorial..(cara nak blurkan gambar background tanpa jejaskan subjek)

Hi sume..salam satu bloggers..tutorial kali ini sangat basic..sesuai untuk beginner yang baru mencube untuk belajar photoshop ni..ak akan ajar cara camne nak blurkan gambar ala2 gune  kamera DSLR..hu..sedih pulak sebut pasal DSLR ni..nak memilikinya..tapi x mampu lagi..hu..T_T..tengok la sem depan cam mane..ok da lupakan pasal DSLR..sebenarnya inilah pelajaran yang pertama semasa ak mula2 belajar photoshop..ak tau ilmu ak dalam photoshop ini cume sedikit je..tapi ak nk share ngan korang semua ilmu yang ak dey dalam menggunakan photoshop ni..sharing is loving..rite??terima kasih yang x terhingga kepada sifu ak..iaitu Abg Zul yang banyak mengajar ak tentang photoshop ni..rindu nak jln2 amik gambar..p xdey camera malu plak rasenye..hu..k.la mari kite teruskan pembelajaran kite pada hari ni..ok cam biase..mule2 korang boley la bukak photoshop korang..

1. Seperti biase..langkah yang pertama korang hendaklah memilih gambar yang hendak di blurkan backgroundnyer. .^_^..

..klik pic ini untuk pembesarannya..

2. Langkah keduanye...korang perlu tarik nafas dulu..tahan beberapa saat..ok da..lepaskan..fuhh..seterusnya korang klik pada Lasso tool dan pilih Polygonal lasso tool..pastu korang klik pada seluruh bahagian subjek yang korang xnak blurkan..seperti gambar dibawah..


..klik pic ini untuk pembesarannya..

3. Selepas itu korang boley la klik pada EDIT dan pilih Copy..atau nak cepat juz tekan Ctrl + C..

..klik pic ini untuk pembesarannya..

4. Ok da copy da..lepas da copy korang perlulah klik pada Rectangular marquee tool..dan pilih semua bahagian gambar tersebut..^__^..

..klik pic ini untuk pembesarannya..
 
5. Langkah seterusnya..korang perlulah klik pada Filter..pilih Blur..then pilih Surface Blur..

..klik pic ini untuk pembesarannya..

..klik pic ini untuk pembesarannya..

6. Selepas selesai memblurkan gambar tersebut..so..korang boleh klik pada EDIT dan seterusnye pilih Paste..atau korang juz tekan Ctrl + V..


..klik pic ini untuk pembesarannya..

7. Maka siaplah..jeng..jeng..inilah hasilnya...huhu..^_^..selamat mencuba semua..


..gambar sebelum..


..gambar selepas diblurkan background..^_^..

7 comments:

  1. pasni ajar buat objek blkg black and white plak. huhu

    ReplyDelete
  2. okies zik..nanti ak wat tutorial untuk yang tu..^_^..

    ReplyDelete
  3. try x gaussian blur?lg cntik kot efek die..

    ReplyDelete
  4. Yup..Da try..Gaussian blur lg cntik..thanks Duan Lang..^_^..

    ReplyDelete
  5. gaussian blur efek die lbih same dgan efek dr kamera...hee~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...