Tuesday, June 21, 2011

Photoshop CS3 Tutorial..(cara nak transparentkan objek)

Huh..lame x wat tutorial..kali ni nak wat tutorial sket..tutorial untuk sesiapa yang baru ingin menceburi bidang edit mengedit ni..kalau da terer tu sila la komen..mane tau..dey salah pape..setiap komen dari anda amat bermakna buat diri ini..^^


1. first step anda perlu sedia kan gambar yang hendak di edit..satu gambar yang korang nak transparentkan..satu lagi gambar background..seperti gambar di bawah..


 ..gambar yang hendak di transparentkan..

  ..gambar background..

2. Pastu masukkan kedua-dua gambar tersebut ke dalam photoshop milik anda..select objek yang anda mahu transparentkan..pilih "Quick Selection Tool" seperti gambar rajah di bawah..

 ..klik gambar ini..

3. Selepas itu..anda perlu hold klik mouse anda pada kawasan backgound objek(zombie)..iaitu bahagian yang berwarna merah seperti gambar di bawah ini....

.klik gambar ini..
4. selepas selesai anda select bahagian yang berwarna merah tersebut..anda perlu klik : SELECT >> INVERSE atau tekan SHIFT+CRTL+I..seperti gambar di bawah..

..klik gambar ini..
5.  selepas inverse..klik pada EDIT >> COPY..

..klik gambar ini..
6. Kemudian pilih gambar background yang dipilih tadi..kemudian pergi EDIT>>PASTE..selepas paste..jika gambar objek yang dipastekan pada gambar background tadi kecil atau terlebih besar..sila tekan CTR+T kemudian adjust gambar objek sebesar mana yang anda mahu..seperti gambar di bawah..

..klik gambar ini..
7.Apabila sudah siap transform size gambar objek..sila klik pada Eraser Tool..seperti gambar rajah di bawah..

..klik gambar ini..
8. Klik pada bahagian atas..then klik pada OPACITY..tentukan nilai opacity yang anda mahukan..sebagai contoh 55% seperti gambar di bawah..
..klik gambar ini..
9. Selepas sudah menentukan opacity..boleh la anda erase bahagian objek yang anda mahu transparentkan..lihat gambar di bawah..
..klik gambar ini..
10. Ok...sudah siap..anda boleh make up sket2..tambah text..then ni hasilnya..
..selamat mencuba..^^



17 comments:

  1. ish,,seramnya gambar ni..takut..huhuhu ;P

    ReplyDelete
  2. @LyNn AnaLya : hehe..seram ea..jgn takut sy ade..;P

    ReplyDelete
  3. terbaik...



    http://shazrizalshahmy.blogspot.com/2011/06/7-kisah-orang-yang-ditimpa-nasib-malang.html

    ReplyDelete
  4. @Shazrizal Shahmy : tenkiu sharizal..^^

    ReplyDelete
  5. @athirahothman : terima kasih athirah..^^

    ReplyDelete
  6. hahaha anak kak limah mat saleh rupanya!
    tengs berkongsi :D

    ReplyDelete
  7. @RedVixen : Ank dye kacukan..hehe..ur welcome..^^

    ReplyDelete
  8. hantu mak limah balek skolah ?? HAHA , terbaekk

    http://inibelogaque.blogspot.com/2011/06/wordless-wednesday-3.html

    ReplyDelete
  9. best.thanx.and nak tnye sket.kadang-kadang.bile wat banner transparent,ade gerigi gerigi putih la plak.nanmpak tak kemas.camne nak pastikan tak de gerigi tu?:)

    ReplyDelete
  10. @zatyAbdullah : tenkiu zaty..Oo yang itu..lepas awk select objek y nk di crop gune magic wind tool atau mane2 kaedah..cube klik kt SELECT dalam photoshop tu..pastu klik Refine Edge..atau nk senang tekan (Alt+Ctrl+R)..pastu adjust la kt feather..smooth n y lain2 tu utk kurangkan geriji tu..harap membantu..^^

    ReplyDelete
  11. salam..

    untuk step 3.. bagaimana untuk jadikan background zombie itu warna merah..TQ..

    ReplyDelete
  12. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi www.asianbet77.com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
    - Bonus Mixparlay .
    - Bonus Tangkasnet setiap hari .
    - New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : melasian77cs@gmail.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    asianbet77.com

    Download Disini

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...